ZOMAAR EEN VRAAG…

“Ga je mee?” Zomaar een vraag van een vriendin. Het was iets met een kasteel en muziek. Van muziek weet ik niets maar kastelen doen mijn hart sneller slaan en brengen me terug naar oude meisjesdromen. “Ik denk dat je er zal van genieten”, zei mijn vriendin. Haar enthousiasme deed me ja zeggen.

We reden er samen heen. Mijn vriendin aan het stuur van de auto. En ik die me heerlijk laat meevoeren wat me altijd opnieuw een gevoel van luxe geeft.
Onderweg kreeg ik het verhaal te horen over een muzikant en oude muziekgeschiedenisleraar.
Toen hij op pensioen ging, vroegen zijn leerlingen hem om a.u.b. verder les te geven. En zo geschiedde. Al vele jaren geeft hij verder les in zijn eigen woonst bij het kasteel. Een plek vol schoonheid en charme.

PASSIE DELEN.

We worden warmhartig  onthaald en er is openheid voor ‘het nieuwe meisje in de klas’.
De man spreekt vol passie over uitvoeringen van muziekstukken die hij adembenemend mooi vindt en die hij ons wil laten horen. Hij staat daar gelukzalig te genieten van de muziekcreaties. Af en toe geeft hij een beetje uitleg. Het gaat hierbij niet zozeer om kennis maar om sprankels van uitnodigingen om fijnzinnig en verwonderd te luisteren.  Ik merkte dat de man ervan genoot om zijn passie voor de muziek te delen.  Zijn bevlogenheid vulde de ruimte. Passie werkt zo aanstekelijk.

SAMEN.

Wat me ook raakte was het gezelschap van de muziekliefhebbers. Het gezelschap bestond uit mensen die al vele jaren muziekgeschiedenis gevolgd hebben en die dus al heel veel weten. En ik zit er dan als groentje dat er helemaal niets van kent en daar met grote oren zit te luisteren. Het maakte niet uit. Het verschil deed er niet toe.  De muziek verbond. Elk kon luisteren op zijn eigen manier. Elk kon zich laten raken op zijn eigen manier. De aanwezigheid van de anderen maakten het wel rijker, zetten als het ware je eigen oren meer open.  Dat mogen mee-maken vond ik wonderlijk.

MOOIE LIEDJES…

Mooie liedjes duren niet lang. De man gaat verhuizen. Ver weg. Deze muziek-ontmoetingen neem ik  verder met me mee. Ze zijn een poort naar een onbekende wereld waar nog ontelbare schatten liggen te wachten om ontdekt te worden.
Maar ze zijn eveneens een getuige van hoe wonderlijk mooi het is wanneer een mens anderen aansteekt met zijn passie, wanneer enthousiasme gedeeld wordt.
Laten we onze passie leven.

Pin It on Pinterest

Share This